Kroatian kulttuuri ja luonto ovat kokemisen arvoisia

Suomalainen lyhytelokuva suosiossa Kroatiassa

Suomalaisen lyhytelokuvan suosio maailmalla saa jatkoa, sillä vastikään Kroatian Motovunin elokuvafestivaalilla voittoon ylsi helsinkiläisen Jarmo Lindemarkin ohjaama ja käsikirjoittama lyhytelokuva Ajotunti. Ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla saanut elokuva onnistuu tavoittamaan kansainvälisenkin yleisön mielenkiinnon ajankohtaisen teemansa ansiosta. Elokuvan käsikirjoitus valmistui jo ennen varsinaista #MeToo-liikkeen räjähdysmäistä nousua ihmisten tietoisuuteen. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Lindemark tuo ajankohtaisesti esiin tämän aikakauden murroskohdan ja naisten kokeman ahdistelun. Ohjaaja sekä näyttelijät Saara Kotkaniemi ja Petteri Pennilä osaavat luoda taitavasti tunnelmaltaan varsin klaustrofobisen kokonaisuuden ja siirtävät sen onnistuneesti valkokankaalle. Elokuvakerronnassa on vallalla edelleen usein varsin miehinen näkökulma, ja tämä on selvästi aihe, johon halutaan muutosta elokuvateollisuuden mutta myös koko yhteiskunnan osalta. On aina ilahduttavaa huomata, että suomalaiselokuva menestyy maailmalla ja erityisen ilahduttavaa on, että se menestyy nimenomaan Kroatiassa.

Kroatia on muutakin kuin kristallinkirkkaita vesiä

Kroatian elokuvafestivaalit eivät ole aivan Cannesin veroisia, ylitsevuotavaa julkisuutta nauttivia ja suurten elokuvatähtien kansoittamia tilaisuuksia, mutta ne ovat varsinkin leffafriikkien erityisseurannassa muun muassa hienojen indieleffojen näyttämöinä. Kroatian festivaaleihin kaupallisuus ei anna yhtä vahvaa leimaa, kuten on useiden suurempien tapahtumien laita. Varsinkin Motovun on tunnettu independent-leffoistaan. Muita vuosittaisia elokuvafestivaaleja Kroatiassa ovat kroatialaista elokuvaa esittelevä Pulan-elokuvafestivaali, kroatialaisiin dokkareihin keskittyvä Liburnia ja kansainvälisen tarjonnan Zagreb, jonka puitteissa voi nähdä myös ei-kaupallisia laatuelokuvia, jotka eivät välttämättä koskaan päädy elokuvateattereihin. Kroatia on vuosi toisensa jälkeen yksi suomalaismatkailijoiden suosituimmista vierailukohteista. Monet turistit haluavat lomalla myös kulttuurikokemuksia, ja elokuvien ystävän kannattaakin ajoittaa vierailunsa jonkin maassa järjestettävän elokuvafestivaalin aikaan.

Kroatiasta monelle tulee mieleen kristallinkirkkaat vedet ja rikas ruokakulttuurien sekoitus. Paikallisten ravintoloiden antimia turisti voi nauttia verrattain kohtuulliseen hintaan ja maan uskomattoman rikasta historiaa voisi tutkia useamman viikonkin kyllästymättä. Jos kuitenkin haluaa historiallisten monumenttien vastapainoksi annoksen moderneja kulttuurielämyksiä, voi hyvin antautua maan runsaan kulttuurielämän pyörteisiin, jonka suhteen lähinnä tarjonnan monipuolisuus aiheuttaa valintaongelmia varsinkin suuremmissa kaupungeissa. Turistina voi olla vaikea päästä autenttiseen, paikalliseen elämään mukaan, mutta taide on tietyllä tapaa tasa-arvoista tässäkin suhteessa. Kielimuuri saattaa olla joidenkin taidemuotojen kohdalla taidenautintoa vähentävä elementti, mutta esimerkiksi elokuvafestivaaleilla kansainvälinen yleisö on usein otettu huomioon tekstittämällä elokuvat englanniksi, joten turistienglannillakin pötkii jo pitkälle. Kannattaa siis tutustua paikalliseen taidetarjontaan jo ennen matkaa ja kokea värikkään Kroatian monet eri puolet.

Kroatia, suomalaisten suosikki

islandSuomalaiset ovat rakastuneet Kroatiaan ja syitä on monia. Ensinnäkin lentoajat Kroatian lämpöön eivät ole kohtuuttomat, sillä Suomesta lentää esimerkiksi Splitin kentälle noin kolmessa tunnissa, eikä aikaero vaivaa perillä. Matkakustannukset ovat kohtuulliset, sillä helppoja, suoriakin lentoja löytyy eri lentoyhtiöiltä. Matkabudjetti ei joudu koetukselle perilläkään, sillä moniin Euroopan matkakohteisiin verrattuna Kroatiassa voi yöpyä ja syödä edelleen varsin kohtuulliseen hintaan. Lisäksi meille pohjoisen asukkaille lomaan itseoikeutetusti kuuluvat lämpö ja valo ovat Kroatiassa läsnä vielä silloinkin, kun kotimaassa eletään jo vuoden pimeintä ja loskaisinta aikaa. Kroatiaan on siis monia syitä matkustaa – paikallisia, ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä unohtamatta! Ja löytyypä Kroatiasta myös pieni joukko suomalaisia, jotka ovat valinneet tämän upean maan asuinpaikakseen.

Kroatiassa riittää nähtävää ja koettavaa, sillä sen luonto tarjoaa todella monipuolisia elämyksiä. Mainitsematta ei voi myöskään jättää useiden eri kansallisuuksien muovaamaa ruokakulttuuria tai maan monipolvisesta historiasta muistuttavia vanhoja linnoja ja eri aikakausien muita rakennuksia. Vuoristo, maan kaikkiaan kahdeksan kansallispuistoa ja 11 luonnonpuistoa, pitkä Adrianmeren rannikko saaristoineen ja historialliset kaupungit saavat turistin miettimään, olisiko perinteistä viikon lomamatkaa kuitenkin mahdollista pidentää ainakin kuukauden mittaiseksi. Moni ratkaiseekin tämän nähtävyyksien runsauteen liittyvän ongelman palaamalla maahan yhä uudestaan. Elokuvien ystävät tuntevat maan omaleimaisista elokuvajuhlistaan, joiden ohjelmistoon kannattaa tutustua, sillä tarjonta poikkeaa valtavirtaelokuvien massasta. Kulttuurikokemukset kuuluvatkin monen matkailijan suunnitelmissa itsestään selvästi osaksi onnistunutta lomamatkaa. Jos et ole jo kokenut ihmettä nimeltä Kroatia, nyt viimeistään on aika suunnata kohti tätä ainutlaatuista matkakohdetta.