Kroatiassa kuuluu käyttäytyä kohteliaasti

Maassa maan tavalla

Jokaisessa maassa on omia tapoja, jotka voivat yllättää sinne ensimmäistä kertaa matkustavan. Näihin tapoihin kannattaa kuitenkin tottua, ja jokaisessa maassa tulisikin vierailla niin, että kunnioittaa maan omia tapoja ja perinteitä. Matkailijalle tärkeintä on muistaa olla kohtelias ja noudattaa lakia. Myös tärkeät asiat, kuten tippaaminen, on hyvä selvittää ennen kohteeseen matkustamista. Nämäkin nimittäin vaihtelevat maittain ja jopa kaupungeittain. Vaikka Suomessa ei harrastetakaan tippien jättämistä, on se silti hyvä tapa monessa maassa.

Ole kohtelias

turistien käytös on noussut puheenaiheeksi Kroatissa. Koska maasta on tullut nopeasti turistien suosikkikohde, matkustaa sinne myös paljon ensikertalaisia, jotka eivät tunne paikallisia tapoja. Kroatiassa palvelumaksu kuuluu laskun loppusummaan, mutta tippaaminen on silti suotavaa. Sillä voidaan osoittaa, että niin ruokaan kuin palveluunkin on oltu tyytyväisiä. Tippiä voi jättää noin 5-10 prosenttia laskun loppusummasta. Tipit jätetään käteisenä. Esimerkiksi ylimääräiset kolikot voi jättää tipiksi.

Myös tervehtiminen kuuluu hyviin tapoihin. Kroatiassa on kohteliasta tervehtiä tuntemattomiakin aina, kun astutaan sisään vaikkapa ravintolaan, kauppaan tai mihin tahansa sisätilaan. Tervehtiminen kroatiaksi kuuluu dobar dan. Jos tätä ei satu muistamaan, on tärkeää tervehtiä vaikka sitten englanniksi. Pääasia on, että ihmiset huomaavat sinun tervehtivän heitä. Muuten sinua voidaan luulla epäkohteliaaksi, josta kohteliaassa Kroatiassa ei juurikaan pidetä. Muista siis huomioida muut ihmiset.

Muista pöytätavat

Kroatiassa hyvät pöytätavat ovat kunniassa. Ruokaa ja ruokailutilannetta kunnioitetaan ja kaikkien odotetaan käyttäytyvän hyvin. Ravintolaan tultaessa on hyvä odottaa aina, että sinut saatetaan pöytään. Ei ole kohteliasta mennä etsimään pöytää omin päin. Muuten pöytätavat ovat varsin kansainväliset. Haarukkaa pidetään vasemmassa kädessä ja veistä oikeassa kädessä. Myös lautasliinan syliin asettaminen kertoo siitä, että ruokailijalla ovat käytöstavat hallussa. Näillä pääsee jo pitkälle illallispöydässä.

On myös kohteliasta odottaa, että kaikki ovat saaneet ruoan ennen kuin aloittaa syömisen itse. Jos sinulle tarjotaan lisää ruokaa, ensimmäisellä kerralla on kohteliasta kieltäytyä. Jos tarjous toistetaan uudelleen, kannattaa silloin ottaa hieman lisää. Monessa maassa on kohteliaisuuden ja kylläisyyden merkki, jos ruokailija jättää hieman ruokaa lautaselle ruokailun päätyttyä. Näin on myös Kroatiassa. Jätä siis pieni pala ruokaa lautasen reunaan. Sillä osoitat, ettei sinulle jäänyt nälkä.